Stabilirea momentului recoltării se realizează printr-o urmărire atentă cu cel puţin o lună înainte, astfel încât, în momentul recoltării, strugurii să fi acumulat o cantitate cât mai ridicată de zahăr. În funcţie de soiul vinului strugurii pot fi culeşi la maturitate deplină sau târziu fapt ce ne permite să obţinem vinuri de o calitate înaltă.
 
Organizarea recoltării e făcută cu mare grijă, astfel încât ciorchinii nu intră în contact cu metalul până când ajung la cramă pentru prelucrare. Prelucrarea se face în utilaje de inox, astfel evitându-se procesul chimic complex de deferizare. Într-o primă etapă se dezciorchinează boabele, apoi se zdrobesc fără a fărâma pieliţele şi seminţele. 
 
Pentru extragerea aromelor din pieliţă, în cazul soiurilor aromate Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc, are loc procesul de macerare a boabelor, timp de 24 de ore. După macerare se obţine mustul, prin scurgere şi apoi presare, urmând limpezirea acestuia. 
 

Fiind un soi nearomat, mustul Fetească Regală se obţine direct prin presare.
 
După limpezire mustul este supus fermentării, procesul fiind declanşat prin adăugarea de drojdii selecţionate. Fermentarea decurge controlat, la rece, la o temperatură de până la 14 ° C, durata fiind de aproximativ 12 zile.
 
La terminarea fermentării, după ce este tras de pe drojdie, vinul beneficiază de o perioadă binemeritată de  repaos de cel puţin o lună de zile. 
 
Pereţii groşi şi răcoroşi ai pivniţei şi răcoarea pământului oferă liniştea şi echilibrul necesar,   vinul începând să-şi contureze caracterul. 
 
Buchetul vinurilor de Ţelna se săvârşeşte după perioada de maturare, toţi cei care le-au gustat, pomenindu-le ca fiind cele mai echilibrate vinuri.