Crama Ţelna este una din cele mai vechi podgorii transilvănene, situată la cea mai mare altitudine din ţară, pe partea dreaptă a Mureşului, spre dealurile de miazăzi ale Munţilor Apuseni, plaiurile mirifice Şard, Ţelna, Cricău şi Ighiu formând „inima podgoriei”. 
 
Podgoria este amplasată într-un peisaj mirific, la adăpost de vânturi, curenţi reci şi brume, în două areale viticole Ţelna şi Cricău. Clima este dulce, verile sunt lipsite de călduri toride, iar toamnele lungi, ajută la coacerea strugurilor pe îndelete. 
 
Cultivarea viţei de vie se realizează pe o suprafaţă de 43 de hectare, soiurile de viţă de vie cultivate  fiind Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc.
 

La infiinţarea culturii viţei de vie s-au folosit soiuri locale create în podgoria Târnavei, Fetească Regală, dar şi soiuri moderne provenite din  Italia  sau Austria ca: Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel.
 
Datorită condiţiilor agro – eco – pedologice din zonă, prielnice culturii viţei de vie, s-a ales un sistem de cultură semiînalt, cu cordon unilateral, semiprotejat.
 
Terenul are expoziţie sudică,  rândurile de viţă de vie fiind amplasate pe direcţia Est – Vest, ceea ce face ca strugurii să ajungă la un nivel înalt de acumulare de zaharuri, arome, cu menţinerea ridicată a acidităţii, ceea ce le conferă o prospeţime şi o fructuozitate apetisantă.