Extras din http://www.gandul.info/magazin/vinul-corvinilor-a-fost-creat-de-o-crama-ce-a-livrat-vin-pentru-nunta-lui-matei-corvin-13484348 -01.11.2014

"Nu am avut intenţia să organizăm o degustare de vin, însă am adus câteva sticle cu care să servim persoanele care vin la standul în care este prezentat Castelul Corvinilor. Printre cei prezenţi la târgul de turism a fost şi un somelier foarte cunoscut în Elveţia care a trecut pe lângă stand şi a gustat din vinul nostru. Fără să vadă eticheta şi să ştie ce conţine vinul ne-a spus că e un "vin tânăr, acid şi bun”. El ne-a spus că pe o scară de la 0 la 100 de puncte, unde 100 de puncte este un obiectiv imposibil de atins pentru un vin, Vinul Corvinilor l-ar cota cu 78-80 de puncte. De fapt, toţi cei care au gustat acest vin l-au lăudat şi vorbim despre nişte oameni cu un nivel de trai foarte ridicat care de regulă consumă vinuri scumpe”, a declarat administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera, unul dintre membrii delegaţiei la Târgul Internaţional de turism "Swiss International Holiday Exhibition”. Potrivit acestuia, de vinurile produse aici, la Crama Ţelna, s-a bucurat şi voievodul Matei Corvin, existând mărturii potrivit cărora la nunta sa, în jurul anului 1489, a dat poruncă să se servească un vin renumit la acea vreme, provenit de la Ţelna, acest vin fiind preferat celui de Tokay. Întreaga poveste, care a fost verificată de istoricii Castelului Corvinilor, este pusă pe spatele etichetei Vinului castelului”, a adăugat Bera."

 Extras din http://adevarul.ro/locale/hunedoara/castelul-hunedoara-propriul-stand-targul-turism-londra-1_545912cc0d133766a8890acf/index.html -04.11.2014
„La sfârşitul săptămânii trecute, Castelul Corvinilor a avut propriul stand la Târgul internaţional de turism din Lugano (Elveţia). Târgul “Swiss International Holiday Exhibition” a avut loc în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, iar Castelul din Hunedoara a fost reprezentat în cadrul acestuia cu un stand la care, pe lângă broşurile şi pliantele obişnuite, vizitatorii au putut admira şi o impresionantă machetă 3D a monumentului istoric.

Turiştii au fost invitaţi să deguste vinul castelului din Hunedoara. “Vinul Corvinilor” este un vin creat special de o cramă din judeţul Alba care, potrivit documentelor istorice, a livrat vin pentru nunta lui Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, care a fost proprietarul Castelulului Corvinilor între anii 1419 – 1456.”
 


 Extras din http://vinuldincluj.com/2013/10/07/route-du-vin-a-lardelenesque/ - 08.10.2013

„Imi vine greu sa imi infranez entuziasmul si sa scriu in mod obiectiv despre acest loc, pe care l-am descoperit cu ceva timp in urma. Totul e interesant, si in acelasi timp de o simplitate dezarmanta: pivnita seculara, adevarat monument istoric dar perfect functionala, vechile butoaie uriase, precum si viile abrupte pe dealurile inalte de la poalele muntilor.
 
Multe s-au schimbat in bine de la ultima vizita: curtea conacului nobiliar a fost extinsa si renovata, a aparut un spatiu dedicat magazinului, si o sala de degustare incapatoare. Iar alte lucruri au ramas neschimbate: aceeasi grija si atentie la fiecare etapa a vinificarii, aceeasi preocupare pentru detalii si interventie manuala ori de cate ori e cazul. Am urcat pe micul deal de pamant de deasupra boltii pivnitei (cam 20 m grosime) si am admirat probabil una din cele mai frumoase privelisti din Romania: un deal inalt si abrupt, practic un mic munte, tapetat intr-o varietate de culori si forme: capite de fan, porumbisti, pasuni, livezi, si randuri de vie dispuse perpendicular, si suspendate pe araci. 
La Crama Telna se fac doar vinuri albe, si doar din trei soiuri, si se fac foarte bine: Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Muscat Ottonel. Vinurile sunt simple, parfumate, sincere.”
 

 
„Sauvignon Blanc Sec, vine cu o cromatica galben pai, cu tente verzui si note olfactive verzi, vegetale, de tulpina de rosii, ardei, flori de soc si agrise rotunjite intrucatva de un fundal dominat de fructe coapte si o usoara tenta minerala. Un plus evident fata de cel vrac care e mai simplu si direct. Pe palatin dezvolta un atac rotund, cu o aciditate ridicata, taioasa, inca din debut si nuante gustative de fructe coapte (stone fruites, fructe exotice si o chestie interesanta de strugure copt, gen muscat) plus impresii citrice. Final tonic, urmat de un postgust mediu, proaspat, crocant, in tuse minerale si cu un usor iz de acetona. Un vin Bun, direct, cu o coloana de aciditate bine aspectata. 
 
Ca si concluzie generala, vinurile sunt corecte, populare, directe, fara fineturi inutile si au patina aceea traditionala care le confera un farmec ciudat in peisajul autohton dominat de drojdii internationale si de complicatii adeseori inutile.” 
 

 

Extras din http://vinuldincluj.com/2012/02/26/muscat-ottonel-feteasca-regala-crama-telna/ - 26.02.2012

„In urma vestii ca la Provino (15-18 martie) s-a inscris printre expozanti si producatorul Crama Telna, mi-i s-a aprins un beculet. Vazusem sticlele lor pe rafturile catorva magazine mari din Cluj, citisem diverse relatari -mai mult sau mai putin istorice- despre existenta cramei si a plantatiilor de vie.In incheiere, sper sa vad mai des vinurile acestei crame, si intr-un sortiment mai larg.

In timp ce alti producatori fac stradanii sa-si inventeze o traditie -cate un “beci”, “comoara”, “castel” sau “conac”, sa se numeasca “boieresc” sau “domnesc”, sau sa-si gaseasca vreun butuc nobil de un secol-doua vechime, Crama Telna le are pe toate acestea din plin.”

Extras din http://blog.vinpremium.ro/tag/crama-telna/ -17.03.2012

„La aceasta crama  nu se  cumpara struguri/must si isi bazeaza toata productia de vin, pe strugurii obtinuti din plantatia proprie. Un mare plus pentru ei.

Aici la acest festival de la Cluj Napoca am avut ocazia de a cunoaste trei vinuri remarcabile, si anume: Muscat Otonel demisec ; un Cuvee Muscat Ottonel & Feteasca Regala si totodata Feteasca Regala.”

Extras din http://vinuldincluj.com/2012/03/25/calator-in-beci/ - 25.03.2012

„Mi-am ales un moment bun sa vizitez o crama. De la un moment incep terasele cu vii si pomi, drumul se ingusteaza si urca facand curbe tot mai stranse prin ulitele satului, oprindu-se intr-un final in poarta Cramei Telna. Vin s-a facut si se face acolo de cand se stie lumea. Crama Telna este totusi singurul loc din zona unde se face vin prin procedee industriale si se imbuteliaza in sticle sub eticheta proprie. Evident, si Crama Telna vinde vin vrac, insa este aceeasi calitate cu cel din sticle.

Vorbind de pivnita, aceasta este probabil atractia principala, inima si punctul forte al cramei. Sapata intr-un deal pietros, pivinita este in forma de potcoava, cu doua intrari, si se intinde pe o lungime de peste 100 m. Nu pot sa nu admir mestesugul si perseverenta acelor mesteri: pivnita are pereti de piatra de peste un metru grosime, dublati de inca un mic tunel pe exterior, pentru drenajul apei. Din loc in loc sunt mici guri de aerisire care strapung dealul de deasupra. Usi masive, dar surprinzator de usoare, de lemn inchid gurile pivnitei si pastreza intact un microclimat aproape neschimbat de secole; mucegaiul nobil tapeteaza peretii cu o stralucire umeda si palida."

 

Extras din http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/alba-iulia,92,1206/descopera-judetul-alba,6955/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__25266.htm - 18.08.2011

“Impresionant a fost, în afara faptului că, crama este imensă şi m-am gândit cât le-o fi luat să o sape-n deal, temperatura extrem de mică (eram în August, iar senzaţia dată când am intrat acolo a fost de frig puternic), mucegaiul de pe pereţi (mi s-a explicat că-i un mucegai nobil, care face bine vinului şi nu se pune problema să fie îndepărtata), precum şi cele 6 puţuri de aerisire săpate până pe deal (atunci am avut pentru prima dată senzatia de foarte mare, când am privit printr-un astfel de puţ şi am constatat că cerul este la 20-30 de m.).

În concluzie, a fost o expediţie interesantă, la o cramă ce se află indubitabil pe drumul cel bun şi care face cinste zonei mele natale. Da, AmFostAcolo, am să mai merg şi vă recomand şi vouă o vizită la Crama Ţelna, pentru a vedea, nu-i aşa, ce beau oamenii buni:)”