Pentru a descoperi sufletul cramei şi secretele vinului de Ţelna, trebuie să vă imaginaţi pivniţa. Dacă veţi avea privilegiul  de a intra în pivniţă,  veţi  rămâne surprinşi de pitorescul şi splendoarea ei. Decorul sublim oferit vă rezervă plăcerea unei călătorii înapoi în timp, chiar şi imaginare, pe firul istoriei, prin secole demult apuse, până în anul 1784, atunci când a fost săpată în deal, urmând o linie întoarsă, lungă de o sută cinzeci de metri şi lată de şase metri. Deasupra pivniţei se ridică  dealul până la 20-25 de metri.
 
Pivniţa are proprietăţi ideale pentru păstrarea şi maturarea vinurilor, temperatura medie pe toată perioada anului  fiind  de 10 -11º C, iar umiditatea este de 98 – 100%, acest lucru datorându-se mucegaiului nobil de pe pereţi şi sistemului de ventilaţie naturală asigurat  prin nişe de piatră din bolta arcuită înaltă de trei metri. 
De-a lungul timpului pereţii groşi de piatră şi răcoarea pământului au dat liniştea şi echilibrul termic atât de necesare procesului de fermentare şi învechire a vinului. Astfel se săvârşeşte buchetul vinurilor de Ţelna şi poate că acesta este motivul pentru care toţi cei care le-au gustat, le-au pomenit ca fiind cele mai echilibrate dintre vinuri.